28.11.2017 (Семинар)
ДЕЛОВНИ АСИСТЕНТИ (АРХИВСКО И КАНЦЕЛАРИСКО РАБОТЕЊЕ) И УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВНАТРЕШНИОТ ПРОТОК НА ДОКУМЕНТИ

28.11.2017 (Бизнис средби)
„INTERNATIONAL MACHINERY AND PLANT ENGINEERING FORUM 2017“

29.11.2017 (Настан)
Симпозиум на тема:„Нови хоризонти во економската соработка меѓу Македонија и Турција„ - 29.11.2017

30.11.2017 (Бизнис средби)
БИЗНИС ФОРУМ И ДЕЛОВНИ СРЕДБИ МЕЃУ СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ И ДОМАШНИТЕ КОМПАНИИ КОИ ИМААТ ПОТЕНЦИЈАЛ ДА СТАНАТ НИВНИ ДОБАВУВАЧИ

30.11.2017 (Семинар)
ДОГОВОРОТ ЗА ГРАДЕЊЕ И НАЈБИТНИТЕ НОРМАТИВНИ И ПРАКТИЧНИ ПРАШАЊА И ПРОБЛЕМИ ПОВРЗАНИ СО ГРАДБАТА - ПРЕДМЕТ НА ТРГОВСКИТЕ СПОРОВИ

04.12.2017 (Семинар)
НАЧИНОТ ЗА ВРШЕЊЕ ПОПИС НА СРЕДСТВАТА И ОБВРСКИТЕ И УСОГЛАСУВАЊЕ НА СМЕТКОВОДСТВЕНАТА СО ФАКТИЧКАТА СОСТОЈБА УТВРДЕНА СО ПОПИСОТ

05.12.2017 (Семинар)
ИТ-КАТАСТРОФИ (DRP) И ФОРЕНЗИЧКА ИСТРАГА

11.12.2017 (Семинар)
ЕФИКАСНО РЕШАВАЊЕ НА КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ ВО ОДНОС НА ПОПЛАКИ/НЕЗАДОВОЛСТВО ОД КЛИЕНТИ И СООДВЕТНА ЗАКОНСКА РЕГУЛАТИВА

12.12.2017 (Семинар)
ВОВЕД ВО ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА - Типови на транспорт и документи, царински регулативи, улоги во инернационалната логистика, стратегии и пресметки, паритети, складишнина и дистрибуција -

12.12.2017 (Тренинг обука)
ИНТЕРНИ ПРОВЕРУВАЧИ (АУДИТОРИ) НА ИНТЕГРИРАНИ МЕНАЏМЕНТ СИСТЕМИ ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, OHSAS 18000:2007

14.12.2017 (Семинар)
СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ ТРЕНИНГ ЗА НАПРЕДЕН EXCEL – POWER QUERY

14.12.2017 (Конференција)
XVIII Меѓународен симпозиум на тема: УЛОГАТА НА СМЕТКОВОДСТВОТО И РЕВИЗИЈАТА ВО УНАПРЕДУВАЊЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЕКОНОМИЈА

18.12.2017 (Семинар)
ПРОФЕСИОНАЛЕН РИЗИК И ПРИНЦИПИ НА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА КАЈ РАБОТНИЦИ ИЗЛОЖЕНИ НА АЗБЕСТ

20.12.2017 (Семинар)
РАЗРАБОТКА НА ДОГОВОРИТЕ НА АВТОНОМНАТА ТРГОВСКА ПРАКСА СО ОСВРТ НА ПРОБЛЕМИТЕ КОИ СЕ ЈАВУВААТ ВО СИТЕ ФАЗИ ОД НИВНОТО ПОСТОЕЊЕ

21.12.2017 (Семинар)
Откажување на договорот за вработување со отказ од страна на работникот и од страна на работодавачот - дозволеност и забрана на отказ

06.03.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби на Саемот „EcoBuild“ - Лондон, Велика Британија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

04.08.2017


Актуелно  

СТОПАНСКИТЕ КОМОРИ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН СО ЗАЕДНИЧКА РЕАКЦИЈА ДО ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА ЗА ИЗВОЗОТ НА ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК ВО ХРВАТСКА


На 14 јули 2017 година Министерството за земјоделие на Република Хрватска донесе Правилник за инспекциски надзор и контрола на усогласеноста на овошјето и зеленчукот со пазарните стандарди и е во примена од 15 јули 2017 година. Во прилогот број 6 на овој Правилник, кој се однесува на надоместоците за фитосанитарна контрола, е наведено дека контролата за усогласеност на  овошјето и зеленчукот со пазарните стандарди при увоз од трети земји изнесува 2.000 куни (околу 280 евра) за секој извршен инспекциски надзор или контрола за секоја поединечна врста на овошје и зеленчук (од овој надоместок има исклучок само за бананите, каде контролата се наплатува по 500 куни). Со оваа новина, висината на надоместокот се зголемува за 22 пати, споредено со претходниот надоместок кој изнесуваше 90 куни (околу 12 евра).

Како резултат на тоа, производителите и трговците од земјите кои се надвор од ЕУ, кои се во процес на пристапување кон ЕУ, се ставени во нерамноправна положба што ќе влијае на зголемување на крајната цена на производите.

Со овој Правилник ќе се создадат штети не само на извозниците на овие производи од Македонија, туку и од регионот пошироко, ќе се намали нивната конкурентност, а со тоа можно е да се доведат во прашање и идните и веќе воспоставените канали на соработка на хрватскиот пазар.

Ако се појде од податоците за надворешно-трговската соработка на Република Македонија со Република Хрватска, ќе се види дека извозот на македонски производи кои се опфатени со оваа мерка учествуваат со 6% од вкупниот извоз кој го реализира нашата земја во Хрватска.

Конкретно, од Македонија во текот на минатата година се извезени вакви производи во вредност од околу 5,6 милиони САД долари, а гледано и по трендот дека континуирано ни расте извозот кон Хрватска, ова покачување на давачките секако дека негативно ќе влијае на нашите компании и затоа се потребни навремени реакции за наоѓање на соодветно решение.

Како дел од Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан, Стопанската комора на Македонија заедно со останатите комори од регионот доставија заеднички писма до Европската комисија, односно до генералните директорати за трговија и за соседска политика и преговори за проширување, во кои се бара  преземање на конкретни чекори за надминување на овој проблем, во насока на исполнување на принципите за слободна пазарна економија и подготвеност на Европската унија да придонесе во спроведување на економските реформи во земјите од регионот за натамошна и подлабока економска интеграција на Западен Балкан во целина. 

При тоа е наведено дека оваа мерка не е во духот и на текстот и значењето на Спогодбата за стабилизација и асоцијација помеѓу ЕУ и предметните земји, каде е јасно истакнато дека од денот на влегувањето во сила на Спогодбата, нема да се воведуваат нови царински оптоварување при увоз или извоз, ниту давачки со еквивалентен ефект, ниту пак оние кои веќе се применуваат да се зголемат.

Билјана Пеева-Ѓуриќ 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права