Бизнис-настани

30.11.2018 - 30.11.2018


Семинар Стопанска комора на Македонија,  Македонија

ОДГОВОРНОСТ НА ОРГАНИ НА УПРАВУВАЊЕ НА ПРАВНО ЛИЦЕ ЗА НАДОМЕСТ НА ШТЕТА И ОБЈЕКТИВНА ОДГОВОРНОСТ НА РАБОТОДАВЕЦ ЗА НАДОМЕСТ НА ШТЕТА ОД ПОВРЕДА ПРИ РАБОТА


Еднодневен семинар на тема:

ОДГОВОРНОСТ НА ОРГАНИ НА УПРАВУВАЊЕ НА ПРАВНО ЛИЦЕ ЗА НАДОМЕСТ НА ШТЕТА И ОБЈЕКТИВНА ОДГОВОРНОСТ НА РАБОТОДАВЕЦ ЗА НАДОМЕСТ НА ШТЕТА ОД ПОВРЕДА ПРИ РАБОТА

30.11 2018 година (петок)
9:30-15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 1 на V кат


          Стопанската комора на Македонија, на 30.11.2018 година, организира еднодневен семинар чија цел ќе биде детална разработка на одредбите од Законот за трговски друштва и Законот за облигациони односи кои ги  предвидуваат правата и обврските на органите на управување на правните лица и нивна одговорност за надомест на штета. На семинарот ќе се пристапи кон теоретски дел со анализа на конкретни законски одредби кои се однесуваат на темата, како и практичен дел поврзан со дилемите и спорните правни прашања кои се јавуваат во судската практика, преку анализа на примери од правосилни судски одлуки.

         Ќе биде опфатена и анализирана објективната одговорност од опасен предмет и дејност и дејствијата кои согласно закон треба да ги преземе работодавецот со цел да се превенира и спречи настанување на штета  од повреда при работа.

ПРОГРАМА

- Општо за правата и обврските на органите на управување на  правните лица согласно   Законот за трговски друштва и за одговорноста за надомест на штета согласно Законот   за трговски друштва и Законот за облигациони односи;
- Дилеми и спорни правни прашања кои се јавуваат во судската практика во
  однос на овој вид на одговорност;
- Општо за објективна одговорност на работодавец (од опасен предмет и
  дејност) за повреда при работа согласно одредбите од Законот за облигациони односи;
- Примери од судска практика;
- Надомест на нематеријална штета за душевна болка поради смрт или
  тежок инвалидитет на блиско лице.

Овој семинар е наменет за вработените во правните служби на правните лица, адвокатите и за законските застапници.

Предавачи:

 - Љубица Колиќ, судија во Основен суд Скопје 2 – Скопје и
 - Кети Германова, судија во Основен суд Скопје 2 - Скопје.

За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено:
 - работен материјал;
 - ручек и освежување;
 - сертификат за присуство на семинарот.

Сите заинтересирани за учество на семинарот можат да се пријават најдоцна до 26.11.2018 година.


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Анита Митревска
Тел: ++ 389 2 3244057
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: anita@mchamber.mk

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права