07.12.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
МОТИВИРАЊЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ!
Светозар Јаневски, член на Советот на Стопанската комора на Македонија и претседател на Управниот одбор на Винарската визба „Тиквеш“ – Учесник на САМИТ НА БИЗНИС ЛИДЕРИ од регионот со повеќе од 410 претприемачки (лидери од регионот) и претставници на...
27.11.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ВИЗИЈАТА ЗА ЈАГЛЕРОД - НЕУТРАЛЕН ЧЕЛИК ДО 2030
Санџив Гупта, главен извршен директор на ГФГ Алијансата, во чиј состав е Либерти Скопје Невозможно е да се замисли модерниот живот без челик. Зградите би се урнале, авионите би се приземјиле, автомобилите би биле неупотребливи, бричевите би биле без ...
14.11.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
Обраќање по повод потпишување на Меморандум за соработка со “Македонија 2025”
д-р Јелисавета Георгиева-Јовевска, потпретседател на Стопанската комора на Македонија Стопанската комора на Македонија како најбројна бизнис асоцијација во нашата земја е носител на економските активности кои како наши барања или приоритети се вметна...
04.11.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ЈАСНА И КОНЗИСТЕНТНА ПОЛИТИКА НА КОМОРАТА ВО ГРАДЕЊЕ ЧОВЕЧКИ КАПАЦИТЕТИ ЗА СТОПАНСТВОТО
Михо Јаневски, претседател на УО, Градежен институт „Македонија“, член во Здружението на градежништво, индустријата на градежни материјали и неметалитеСтав од одржана седница на Здружението Комората треба да продолжи со јасна и конзистентна политика ...
04.11.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
СОВЕТОТ НА СТРАНСКИ ИНВЕСТИТОРИ И ПРОГРЕСИВНОТО ОДАНОЧУВАЊЕ
Дипл. инженер Штефан Петер, МБА, потпретседател на Стопанската комора на Македонија, претседател на Советот на странски инвеститори при Комората и претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија АД – СкопјеПри деловното работење, сосема е нормално д...
18.10.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
СТАБИЛНИ И ФУНКЦИОНАЛНИ МОСТОВИ ЗА ПОГОЛЕМА СОРАБОТКА СО СЛОВЕНИЈА
Александар Гечев, менаџер во „ИГМ-Трејд“, нов почесен конзул на Р. Словенија во Република Северна Македонија и член на УО на Стопанската комора на Македонија Идејата за отворање Почесен конзулат на Република Словенија во Република Северна Македонија ...
04.10.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
МИГРАЦИЈАТА НА РАБОТНА СИЛА НАЈГОЛЕМ ПРОБЛЕМ НА РЕГИОНОТ
Светозар Јаневски, член на Советот на Стопанската комора на Макеоднија и претседател на Управниот одбор на Винарската визба „Тиквеш“ – пренесен став даден за српската агенција БЕТАНајголем проблем со кој се соочува регионот е миграцијата на работната...
02.10.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
Прашањето на кадровската дефицитарност како сериозен лимитирачки фактор за раст на националната економија
Д-р Митко Кочовски, претседател на Здружението на Металургијата при Стопанската комора на Македонија - Пренесен став објавен во весникот Нова Македонија 2.10.2019 година Прашањето на дефицитарноста на стручниот кадар и особено на работниците со заним...
02.10.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ДОБРИТЕ И ЗДРАВИ ИНСТИТУЦИИ ПРЕДУСЛОВ ЗА ДИНАМИЧЕН И ОДРЖЛИВ РАСТ
Проф. д-р Глигор Бишев, потпретседател на Стопанската комора на Македонија и претседател на УО на „Шпаркасе Банка Македонија“ АД - Скопје - излагање на Тркалезната маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕТО НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ З...