28.05.2018 (Семинар)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

29.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: ПЛАТА И ДОДАТОЦИ НА ПЛАТА И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ ОД РАБОТЕН ОДНОС

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

29.05.2018 (Семинар)
Организација на логистичка поддршка, контрола на работните активности и планови, управување со call центри, телефонска продажба и cold calls, агентска продажба и унапредување на комуникациски канали

30.05.2018 (Семинар)
ЕМПАТИЧНА ПРОДАЖБА - Нова перспектива на продажбата

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

31.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:ОПТИМИЗАЦИЈА НА ЗАЛИХИ – МОДЕЛИ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЗАЛИХИ

11.06.2018 (Саем)
САЕМ ЗА ГРАДСКО ПЛАНИРАЊЕ, УРЕДУВАЊЕ И ГРАДСКА ЧИСТОТА „TECMA 2018“

11.06.2018 (Семинар)
АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK

12.06.2018 (Семинар)
ДИГИТАЛЕН ПР – КРЕИРАЊЕ ВЕСТИ СО ВРЕДНОСТ

12.06.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ во рамки на "CeBIT", 12-15 јуни 2018 Хановер, Германија

12.06.2018 (Форум)
„MINEX EUROPE 2018“- 3. ЕВРОПСКИ ФОРУМ ЗА РУДАРСТВО И ИСТРАЖУВАЊЕ - 12-14.06.2018 СКОПЈЕ

13.06.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:RBT-RISK BASED THINKING - УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ВРЗ ОСНОВА НА АНАЛИЗИ/РАЗМИСЛУВАЊА ЗА МОЖНИ РИЗИЦИ

19.06.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ЕНЕГРА 2018“ 21 јуни 2018 Сараево, БиХ

20.06.2018 (Семинар)
Судски спорови кои произлегуваат од постапките пред управните органи поврзани со Законот за приватизација на градежно земјиште, Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти и Законот за денационализација

21.06.2018 (Семинар)
Eднодневен семинар:ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Бизнис-настани

17.05.2018 - 17.05.2018


Семинар Стопанска комора на Македонија,  Македонија

Еднодневен семинар:Објавување слободни работни места, содржина на договор за вработување, ништовни одредби во договорот за вработување, измена на одредбите од договорот за вработувањеЕднодневен семинар на тема:


Објавување слободни работни места, содржина на договор за вработување, ништовни одредби во договорот за вработување, измена на одредбите од договорот за вработување, откажување  договор за вработување и разлики при откажување на договорот за вработување од причини на вина од страна на работникот и од лични причини на страна на работникот, правото на годишен одмор како уставна категорија, право на пропорционален дел од годишниот одмор во зависност од должината на работниот стаж, права на работниците во случај на неискористување на годишниот одмор, надлежности и овластувања на инспекцијата на трудот при вршењето на надзор од областа на работните односи, мерки кои може да ги преземе инспекторот за труд - одлагање на одлука, забрана за вршење дејност на работодавачот, постапка против решенија донесени од страна на инспекторот за труд при вршење надзор од областа на работните односи

17.5.2018 година
10:00-15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат


       Стопанската комора на Македонија, на 17 мај 2018 година, организира еднодневен семинар на тема: „Објавување слободни работни места, содржина на договор за вработување, ништовни одредби во договорот за вработување, измена на одредбите од договорот за вработување, откажување  договор за вработување и разлики при откажување на договорот за вработување од причини на вина од страна на работникот и од лични причини на страна на работникот, правото на годишен одмор како уставна категорија, право на пропорционален дел од годишниот одмор во зависност од должината на работниот стаж, права на работниците во случај на неискористување на годишниот одмор, надлежности и овластувања на инспекцијата на трудот при вршењето на надзор од областа на работните односи, мерки кои може да ги преземе инспекторот за труд - одлагање на одлука, забрана за вршење дејност на работодавачот, постапка против решенија донесени од страна на инспекторот за труд при вршење надзор од областа на работните односи“.
Во рамките на семинарот ќе бидат опфатени сите специфични аспекти поврзани со обврските на работодавачите и работниците кои произлегуваат од работниот однос во Република Македонија. Воедно, ќе се направи обид за расчистување на одредени  дилеми кои се јавуваат во праксата, поврзани со предметната проблематика.

 ПРОГРАМА:

- Објавување слободни работни места;
- Содржина на договор за вработување;
- Измена на одредбите од договорот за вработување;
- Ништовни одредби во договорот за вработување;
- Откажување договор за вработување;
- Разлики  при  откажување договорот за вработување од
причини на вина од страна на работникот и од лични причини на
страна на работникот;
- Правото на годишен одмор како уставна категорија;
- Право на пропорционален дел од годишниот одмор во зависност
од должината на работниот стаж;
- Права на работниците во случај на неискористување на 
годишниот одмор;
- Надлежности и овластувања на инспекцијата на трудот при вршењето на надзор од областа на работните односи;
- Мерки кои може да ги преземе инспекторот за труд - одлагање на одлука, забрана за вршење дејност на работодавачот;
 Постапка против решенија донесени од страна на инспекторот за труд при вршење надзор од областа на работните односи.
ПРЕДАВАЧИ:

    - д-р Лазар Јовевски, доцент на Правниот факултет „Јустинијан Први“ - 
       Скопје;                                
    -  м-р Бојана Велковска, судија во Основен суд Скопје  II - Скопје и
    - Злате Стојановски, раководител на Одделението за работни односи при 
      Државниот  инспекторат за труд.

За сите учесници на семинарот обезбедено е:
- работен материјал;
- ручек и освежување и
- сертификат за присуство на семинарот.


Рок за пријавување: 14.5.2018 година

 


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Анита Митревска
Тел: ++ 389 2 3244057
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: anita@mchamber.mk

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права