28.05.2018 (Семинар)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

29.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: ПЛАТА И ДОДАТОЦИ НА ПЛАТА И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ ОД РАБОТЕН ОДНОС

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

29.05.2018 (Семинар)
Организација на логистичка поддршка, контрола на работните активности и планови, управување со call центри, телефонска продажба и cold calls, агентска продажба и унапредување на комуникациски канали

30.05.2018 (Семинар)
ЕМПАТИЧНА ПРОДАЖБА - Нова перспектива на продажбата

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

31.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:ОПТИМИЗАЦИЈА НА ЗАЛИХИ – МОДЕЛИ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЗАЛИХИ

11.06.2018 (Саем)
САЕМ ЗА ГРАДСКО ПЛАНИРАЊЕ, УРЕДУВАЊЕ И ГРАДСКА ЧИСТОТА „TECMA 2018“

11.06.2018 (Семинар)
АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK

12.06.2018 (Семинар)
ДИГИТАЛЕН ПР – КРЕИРАЊЕ ВЕСТИ СО ВРЕДНОСТ

12.06.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ во рамки на "CeBIT", 12-15 јуни 2018 Хановер, Германија

12.06.2018 (Форум)
„MINEX EUROPE 2018“- 3. ЕВРОПСКИ ФОРУМ ЗА РУДАРСТВО И ИСТРАЖУВАЊЕ - 12-14.06.2018 СКОПЈЕ

13.06.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:RBT-RISK BASED THINKING - УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ВРЗ ОСНОВА НА АНАЛИЗИ/РАЗМИСЛУВАЊА ЗА МОЖНИ РИЗИЦИ

19.06.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ЕНЕГРА 2018“ 21 јуни 2018 Сараево, БиХ

20.06.2018 (Семинар)
Судски спорови кои произлегуваат од постапките пред управните органи поврзани со Законот за приватизација на градежно земјиште, Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти и Законот за денационализација

21.06.2018 (Семинар)
Eднодневен семинар:ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

16.05.2018


Актуелно  

ПОДОБРУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ ПРЕКУ УПОТРЕБА НА БИМ (Building Information Modelling) - ПРЕЗЕНТИРАНИ АКТИВНОСТИТЕ ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ „BIMCERT“


На 16.5.2018 година, на настанот одржан на Градежниот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во организација на Институтот за истражување во животна средина, градежништво и енергетика (ИЕГЕ), на којшто присуствуваше и претставник од Стопанската комора на Македонија, беа презентирани резултатите и заклучоците од истражувањата за потребата од постоење на современа дигитална техника која се користи во градежниот сектор и формирање на информациски модел на градба, спроведени во рамките на Проектот „BIMcert“.

Целите на Проектот, како што беше истакнато на настанот, се подобрување на енергетската ефикасност преку употреба на БИМ (Building Information Modelling), надградба на вештините и разработка на европска рамка на квалификации во градежништвото, дигитализација во градежниот сектор, подобри процеси, материјали, производи и извори на енергија.

Очекуваните ефекти од спроведувањето на проектните активности се зголемување на бројот на стручни градежни работници и вклучување на компаниите и професионалците во обуките кои ќе се спроведуваат во рамките на Проектот, подобрена соработка и разбирање помеѓу различните струки, намалување на разликата помеѓу проектираниот и реализираниот енергетски учинок преку подобрување на квалитетот на проектирањето и изведбата, како и  заштеда на енергија за најмалку 15 %, зголемен удел на обновливите извори на енергија и употребата на отпадна енергија за најмалку 5% во вкупната потрошувачка на енергија на зградата.

Конзорциумот на Проектот кој е финансиран од престижниот европски фонд „Хоризонт 2020“, го сочинуваат реномирани високообразовни и истражувачки центри: Институтот за истражување во животната средина, градежништвото и енергетика (ИЕГЕ), Belfast Metropolitan College и Construction Industry Training Board од Велика Британија, Future Analytics Consulting и Dublin Institute of Technology од Ирска, Instituto Superioro Teconico од Лисабон и Енергетскиот институт „Хрвоје Пожар“ од Хрватска. Проектот ќе трае до октомври 2019 година.

м-р Нена Николовска 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права