23.01.2018 (Семинар)
РОКОВИ ЗА ЗАКОНСКИ ПРЕСТАНОК НА РАБОТНИОТ ОДНОС, ОТКАЗНИ РОКОВИ, ОСНОВИ ЗА ЗАКОНСКИ ПРЕКИН НА РАБОТНИОТ ОДНОС, НЕОСНОВАНИ ПРИЧИНИ ЗА ПРЕСТАНОК НА РАБОТНИОТ ОДНОС

24.01.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Facade 2018 Match Event“, Ротердам, Холандија

25.01.2018 (Семинар)
МЕТОДИ И ТЕХНИКИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КОРПОРАЦИСКИОТ (КОМПАНИСКИОТ) РИЗИК И ОРГАНИЗИРАЊЕ / ВОСПОСТАВУВАЊЕ АРХИТЕКТУРА НЕОПХОДНА ЗА ОДРЖУВАЊЕ ФУНКЦИОНАЛЕН СИСТЕМ

26.01.2018 (Советување)
Советување на тема:ЈАВНИ НАБАВКИ, ПРЕДЛОЗИ, НОВИНИ И ИДНИ ИЗМЕНИ (e-жалба, е-архива, е-маркет и е-каталози)

30.01.2018 (Семинар)
ВОВЕДУВАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ СО КОНТРОЛНИТЕ ПРИСТАПИ НА ИТ-СИСТЕМИТЕ

30.01.2018 (Презентација)
БЕСПЛАТНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА:ПРОЕКТИ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ И НАМАЛУВАЊЕ НА ОПЕРАТИВНИТЕ ТРОШОЦИ ПО МОДЕЛОТ НА „ESCO“-30.01.2018

31.01.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС-СРЕДБИ „ЕУ-СРБИЈА 2018"

01.02.2018 (Тренинг обука)
ИНТЕРНИ ПРОВЕРУВАЧИ (АУДИТОРИ) НА ИНТЕГРИРАНИ МЕНАЏМЕНТ СИСТЕМИ ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, OHSAS 18000:2007

09.02.2018 (Семинар)
CONTENT MARKETING – КАКО ДА ГО ДОБИЕТЕ НАЈДОБРОТО ОД ДИГИТАЛНАТА КОМУНИКАЦИЈА?

14.02.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:АНАЛИЗА НА РЕГРЕСНИТЕ ПОБАРУВАЊА-ЗАКОНСКИТЕ РЕШЕНИЈА НАСПРОТИ СУДСКАТА ПРАКСА

06.03.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби на Саемот „EcoBuild“ - Лондон, Велика Британија

Бизнис-настани

26.06.2017 - 26.06.2017


Семинар Стопанска комора на Македонија,  

БЕЗБЕДНО ДЕЛОВНО ОПКРУЖУВАЊЕ


Еднодневен семинар на тема:
БЕЗБЕДНО ДЕЛОВНО ОПКРУЖУВАЊЕ

29 јуни 2017 година (четврток)
10:00 – 16:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Заканите за безбедност на информатичките системи стануваат поголеми, со зголемување на важноста за функционирање на компанијата. Проблемот за безбедноста на информациите и податоците е еден од најважните насоки за истражување во областа на ИТ-безбедност. Преземените мерки за зачувување на податоци и информации се разликуваат од случај до случај, а пред се` се однесуваат на важноста и вредноста на самиот информациски систем. Неопходно е да се обезбеди заштита на податоци и информациони системи од неовластен пристап, употреба, откривање, штета, промена или уништување.
За да се постигнат овие цели, неопходно е да се изврши проценка на безбедноста, која вклучува пристап во повеќе чекори, идентификување на клучните слабости во различните компоненти на оперативниот систем. Овој пристап им овозможува на компаниите да спроведат безбедност и да се фокусираат на пронаоѓање на вектори на нападот пред инцидентот и така да дејствуваат превентивно. Треба да се напомене дека информациониот систем изгледа како ореова лушпа во поглед на заканите и оние ризици кои доаѓаат од корисниците на информатичкиот систем во рамките на компанијата бидејќи се далеку поголеми од опасностите кои доаѓаат од надвор. На крај, од суштинско значење е компаниите да имаат развиено планови кои ќе се спроведуваат во случај на настанување на проблемот и тоа на кој било начин не влијае на работењето на деловниот систем.
Целна група: менаџери и вработени во служба за безбедност на информатичките системи, одговорните лица за заштита на бизнис информации, внатрешни и надворешни ИТ-ревизори, лица задолжени за развој на софтвер, бизнис и клиент апликации, како и за вработените во организационите единици кои се вклучени во развој на нови услуги врз основа на ИТ-инфраструктура.

ПРОГРАМА:

- Напади и напаѓачи;
- Класификација и означување на информација;
- Управување со налози и аутентификација;
- Безбедност на податоци;
- Безбедност на компјутерски мрежи;
- Безбедност на работни станици и оперативни системи;
- Физичка безбедност;
- Бекап системи;
- Disaster Recovery – DRP;
- Business Continuity – BCP;
- Примери од пракса.

За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено:
-работен материјал;
-ручeк и освежување;
-сертификат за присуство на семинарот.
 
Краен рок за пријавување: 21.6.2017 година.


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Стево Серафимов
Тел: (02) 3244000 Факс:(02) 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: ic@ic.mchamber.org.mk

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права