26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

03.04.2018 (Семинар)
КОНТРОЛИНГ ВО МАГАЦИНСКОТО РАБОТЕЊЕ

04.04.2018 (Форум)
МАКЕДОНСКО-СЛОВЕНЕЧКИ БИЗНИС ФОРУМ И ДЕЛОВНИ СРЕДБИ-04.04.2018

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

12.04.2018 (Семинар)
ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

13.04.2018 (Семинар)
ДЕЈСТВИЈА И ТРАНСАКЦИИ ПРЕЗЕМЕНИ ОД СТРАНА НА ДОЛЖНИКОТ НА ШТЕТА НА ДОВЕРИТЕЛОТ – КАКВА ЗАШТИТА МОЖЕ ДА ДОБИЕТЕ ВО СУДСКА ПОСТАПКА?

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

17.04.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

20.04.2018 (Семинар)
Подобрување на репутацијата и имиџот на компанијата преку брзо и ефикасно решавање на жалби, поплаки и неусогласен производ, системски решенија, вештини и решавање на конфликтни ситуации интерно во компанијата и према купувачите

23.04.2018 (Работилница)
ВОВЕД ВО РЕЛАЦИОНИ БАЗИ НА ПОДАТОЦИ

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

13.11.2017


Актуелно  

ПЕРСПЕКТИВИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА НАДВОРЕШНО-ТРГОВСКАТА СОРАБОТКА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И АВСТРИЈА


Стопанската комора на Македонија континуирано развива активности во насока на  отворање нови можности за соработка на македонските компании со цел унапредување на можностите за извоз на македонски производи на европските и на светските пазари.

 

-Мала економија, како што е македонската, ќе има одржлив раст и развој доколку нејзината потрошувачка и инвестициите навистина се развиваат заедно со растот на трговскиот сектор, а со тоа и на извозот, истакна Јадранка Аризанковска, виш советник во Стопанската комора на Македонија, на прес-конференцијата (13.11.2017 година).

Една од клучните европски економии за соработка со македонските компании е Австрија. Република Македонија и Република Австрија на билатерално ниво имаат извонредни односи, иако на економски план се` уште претстои можност за унапредување на соработката.

Како предизвик за натамошни активности за поттикнување на соработката говорат и податоците за трговската размена, што не се охрабрувачки во моментот, но има простор за унапредување.

Во првите 9 месеци од 2017 година евидентиран е негативен биланс во трговската размена од 54,3 милиони САД $, Австрија е 18-ти трговски партнер на Македонија, додека  во  2016 година била 16-ти трговски партнер.

Вкупната трговска размена во првите девет месеци од 2017 година изнесува 139,5 милиони САД $, што претставува зголемување од 5% споредено со истиот период од 2016 година. Извозот изнесува 42,6 милиони САД $, што претставува зголемување од 30%, додека увозното салдо изнесува 96,9 милиони САД $ и бележи намалување од 9% во споредба со истиот период од 2016 година.

Вкупната трговска размена во периодот јануари - декември за 2016 година изнесува 174 милиони САД $, што претставува пад од 0,9% споредено со истиот период минатата година. Извозот изнесува 43 милиони САД $, што претставува зголемување од 6,2%, додека увозното салдо изнесува 131,3 милиони САД $ и бележи намалување од 3,1% во споредба со истиот период од 2015 година.

За 2016 година евидентиран е негативен биланс во трговската размена од 88,2 милиони САД $.
 
Со цел унапредување и интензивирање на економската соработка меѓу Република Македонија и Република Австрија, Стопанската комора на Македонија и Трговското одделение на Амбасадата на Австрија во Република Македонија организираат Македонско-австриски деловни средби.

Оваа посета, како и претходните посети на австриските бизнисмени во Република Македонија, е одговор на интересот за соработка што бизнисмените од двете страни го иницираат, а коморите ги поддржуваат. Соработката меѓу двете стопански комори резултира со успешно реализирани повеќе бизнис форуми на македонски и австриски компании, во области кои се од интерес за двете страни. Целта е овие средби меѓу претставниците на двете бизнис асоцијации да дадат конкретни резултати, и да се поттикне меѓусебната соработка.

Билатералните средби ќе се одржат на 15 ноември 2017 година (среда), со почеток во 12:30 часот, во Стопанската комора на Македонија, а се во рамките на трговската мисија на Стопанската комора на Австрија. Како дел од делегацијата ќе бидат присутни и еминентни австриски бизнисмени со кои што македонските компании ќе имаат можност да остварат директни бизнис средби од различни области и тоа: енергетски решенија и услуги во областа на  складирањето енергија; проектирање и изведба на индустриски хали и челични конструкции; добавувачи на системи за преработка и пренесување на минерални суровини, како и за производство на бетонски постројки и транспортери за бетон;  производство на првокласни сирења;  системи за заштита од громови, системи за заштита од пренапојување, како и системи за заземјување. 

Значајно за македонските компании е тоа што во рамките на соработката со австриските компании можат да го унапредат своето производство со нови технологии, знаење (know how) и отворање можности за заеднички настап на нови трети пазари.

Јадранка Аризанковска
 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права