23.04.2018 (Семинар)
ОРГАНИЗАЦИЈА И НАДЗОР НА ДОКУМЕНТИРАН СИСТЕМ НА ИНФОРМАЦИИ ВО КОМПАНИЈАТА И ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА АРХИВСКО РАБОТЕЊЕ

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

24.04.2018 (Семинар)
МЕНАЏИРАЊЕ НА ВРЕМЕТО ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ (TIME MANAGEMENT)

26.04.2018 (Инфо сесија)
Инфо сесија на тема: Развојни насоки на програмите за советодавни услуги во земјоделието за подобрување на локалната економија

26.04.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: Измени во подзаконската регулатива во областа на противпожарната заштита

27.04.2018 (Семинар)
ЕФИКАСНИ МАРКЕТИНГ КОМУНИКАЦИИ СО ФОКУС НА ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ И СОЦИЈАЛНИ МРЕЖИ

30.04.2018 (Семинар)
ПРАВНА ПРИРОДА НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ПРЕВОЗ И ШПЕДИЦИЈА, ПРАВА И ОБВРСКИ НИЗ ПРИЗМАТА НА СУДСКАТА ПРАКСА И ВИДОВИ ДОКАЗИ

30.04.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:БАРАЊА НА СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА, СПОРЕД БАРАЊАТА НА МЕЃУНАРОДНИОТ СТАНДАРД ISO 50001:2011 ENERGY MANAGEMENT SYSTEM (ENMS)

08.05.2018 (Бизнис средби)
Конференција и меѓународни деловни средби „FUTURE OF BUILDING“ 8-9 мај 2018 година, Виена, Австрија

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

Бизнис-настани

26.04.2018 - 26.04.2018


Семинар Стопанска комора на Македонија, сала 4, 5-ти кат,  Македонија

Еднодневен семинар: Измени во подзаконската регулатива во областа на противпожарната заштита


Еднодневен семинар:

ИЗМЕНИ ВО ПОДЗАКОНСКАТА РЕГУЛАТИВА ВО ОБЛАСТА НА ПРОТИВПОЖАРНАТА ЗАШТИТА

- Разработка на измените во ПРАВИЛНИЦИТЕ за правните лица кои вршат одржување и сервисирање на стабилни инсталации, начинот на полагање на стручниот испит на сервисерите, определување на видот и количината на ПП-апаратите за правните лица и граѓаните, како и правните лица кои вршат сервисен преглед и контролно испитување, како и техничките нормативи за хидрантска мрежа за гаснење пожари -
26.4.2018 година (четврток)
10:00 – 15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 4 на V кат

Во рамките на семинарот ќе бидат опфатени и разработени повеќе категории на прашања во врска со задолжителните обврски, имплементацијата, облигаторната и проширена настава и обука, надзорот и контролата, како и други актуелни прашања што се во директна или индиректна врска со потребите во компаниите, односно законски наложените мерки. Посебен акцент ќе биде ставен на најновите измени во следните правилници:

1.   Правилник за поблиските критериуми кои треба да ги исполнуваат правните 
      лица кои  вршат одржување и сервисирање на стабилни инсталации 
     за откривање, јавување и гаснење на пожари и откривање 
     на експлозивни  смеси што се однесуваат на техничката  опрема;

2.  Правилник за начинот на полагање на стручниот испит на работниците кои ќе
     вршат сервисен преглед и контролно испитување на апаратите за гаснење на 
     пожари; 

3.  Правилник за поблиско определување на изборот на видовите и на 
      количините на противпожарните апарати со кои треба да располагаат 
      правните лица и граѓаните, како  и за утврдување на критериумите што 
      треба да ги исполнуваат правните лица кои вршат сервисен преглед и 
      контролно испитување на противпожарните апарати, кои се однесуваат на 
      техничката опрема и просторот за работа;

4.   Правилник за техничките нормативи за хидрантската мрежа за гаснење на 
       пожари;

5.   Спроведување интерен аудит на компанискиот систем за заштита и 
      спасување и  противпожарна заштита;

6.   Метод на подготовка на сценарио, вежба и анализа за системот за 
      противпожарна заштита.

Предавачи:

- Грозданка Наумовска, раководител на Одделение за превенција и планирање на технички и комплексни несреќи во Дирекцијата за заштита и спасување;
- д-р Зоран Доревски, консултант за безбедност.

За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено:

• работен материјал;
• ручeк и освежување;
• сертификат за присуство на семинарот.

Краен рок за пријавување: 20.4.2018година. 


 


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Анита Митревска
Тел: ++ 389 2 3244057
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: anita@mchamber.mk

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права