23.02.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:Одговорност за надомест на штета од професионална дејност и осигурување од професионална одговорност

27.02.2018 (Семинар)
УПРАВУВАЊЕ СО ВНАТРЕШНИ КОНФЛИКТИ ВО КОМПАНИЈАТА (ВЕРТИКАЛНО И ХОРИЗОНТАЛНО) И ПОДОБРУВАЊЕ НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ

27.02.2018 (Бизнис средби)
Меѓународните деловни средби за градежништво и градежни материјали „R + T 2018“

28.02.2018 (Семинар)
КЛУЧНИ МЕНАЏМЕНТ ВЕШТИНИ И АЛАТКИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА РАБОТНИОТ ПОТЕНЦИЈАЛ НА ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ ВО ЈАВНИОТ И ВО ПРИВАТНИОТ СЕКТОР

28.02.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: КОНТРОЛИНГ ВО НАБАВКИТЕ

06.03.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: ВЕШТИНИ ЗА УСПЕШНО ПРЕГОВАРАЊЕ- WIN-WIN -профит, договор и лојални клиенти-

06.03.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби на Саемот „EcoBuild“ - Лондон, Велика Британија

12.03.2018 (Семинар)
ОПТИМИЗАЦИЈА И УРЕДУВАЊЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО ПО 5С МЕТОДОЛОГИЈАТА

13.03.2018 (Семинар)
БЕЗБЕДНОСТ И ЗАШТИТА НА ИНФОРМАЦИИ И ПОДАТОЦИ ВО CLOUD ОПКРУЖУВАЊЕ

16.03.2018 (Семинар)
ПРОДАЖБА НА ПРОИЗВОДИ ЗА ШИРОКА ПОТРОШУВАЧКА, ОДНЕСУВАЊЕTO НА ПОТРОШУВАЧИТЕ, УПРАВУВАЊЕ СО КВАЛИТЕТОТ ПРИ НАБАВКА И РЕИНЖЕНЕРИНГ НА ПРОЦЕСИТЕ ЗА НАБАВКИ И ЗАШТЕДИ

21.03.2018 (Семинар)
ИНТЕГРИРАНА ПОСТАПКА ВО СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ И ЗАПИСИ, ВО РАМКИТЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН МЕНАЏМЕНТ (ДЕЛОВЕН АСИСТЕНТ) И ДЕЛОВНО-АДМИНИСТРАТИВНО РАБОТЕЊЕ

26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

12.10.2017


Актуелно  

Регионална комора со седиште во Кичево - ПОСЕТА НА „АНУГА 2017“ - НАЈГОЛЕМИОТ САЕМ ЗА ХРАНА ВО СВЕТОТ


На 8 и 9  октомври 2017 година, Регионалната комора со седиште во Кичево при Стопанската комора на Македонија го посети најголемиот во светот Саем за храна и пијалаци „Ануга 2017“ во Келн, СР Германија.

Посетата се организираше во рамките на Проектот „Создавање на поволно деловно опкружување за економска одржливост на прекуграничниот регион Струмица - Кичево - Кукуш (Бизнис Мрежа С-К-К)”, финансиран од ЕУ преку ИПА - Програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Грција 2007 - 2013 година,  а присуствуваа и претставници од општините Струмица, која е лидер во Проектот, Општина Кичево како партнер и претставник од бизнис секторот од Кичево, односно потпретседателот на Регионалната комора со седиште во Кичево, Алија Зулбеароски.

Повеќе од 7.400 компании од 107 земји се претставија како изложувачи на „Ануга“ во Келн, од 7 до 11 октомври 2017 година,  распределени во 11 хали во „Коленмесе“. Како таква, годинешната 34. „Ануга“ не е само рекордна саемска манифестација, туку ја истакнува својата позиција како најважна деловна платформа за храна и пијалаци во светот. Околу 160.000 посетители на „Ануга“ се запознаа со најголемиот избор на производи во светот.

Целта на  посетата на светски реномираниот Саем „Ануга”  беше размена на добри практики и искуства, како и поврзување на претпријатијата од Струмица и Кичево со субјекти од странство и поттикнување деловна соработка, а исто така и поврзување на деловните субјекти со релевантни субјекти и институции од странство.

Со посетата на Саемот се воспоставија контакти со различни компании и земји кои ќе придонесат за промоција на извозно ориентираните компании од нашата земја и подобри услови за извоз.

Во рамките на посетата се организираше и бизнис настанот „Бизнис соработка со претпријатија и општини од Македонија”, на којшто  присуствуваа над 10 компании од Турција, Италија, Бугарија, Полска и други земји.

На настанот беа презентирани бизнис можностите  на Македонија и потенцијалите на општините Струмица и Кичево, претставени и во промотивни  видеа за општините. Исто така, се промовираа Каталогот на извозно ориентирани претпријатија од гореспоменатите општини,  Водичот за инвестирање на Општина Кичево, кој го презентираше експертот Александар Гумберовски, а Водичот за инвестирање на Општина Струмица го презентираше експертот Звонко Наумоски. 

Од Македонија на Саемот се претставија над десетина компании од прехранбената индустрија, а штанд имаше и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Р. Македонија.

Ништо не е толку фундаментално и  поврзувачко како храната и  пијалаците, затоа Саемот „Ануга“ се залага и за иновативната моќ на меѓународната прехранбена индустрија, при што беа претставени иновациите во прехранбената индустрија за 2017 година.

Дијана Лазороска Јованоска 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права