17.01.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ОСИГУРИТЕЛНИОТ ПАЗАР ВО ЗЕМЈАТА ВО 2020-ТА ГОДИНА
Ѓорѓе Војновиќ, претседател на Здружението на финансиски организации, во Стопанската комора на Македонија и главен извршен директор на „Триглав осигурување“ АД – СкопјеПовеќето предизвици со кои се соочуваме во осигурителната индустрија доаѓаат од с...
08.01.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
БАРАЊА НА БИЗНИС СЕКТОРОТ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН
Ирена Јакимовска, претседател на Регионалната комора со седиште во Прилеп при Стопанската комора на Македонија и сопственик на компанијата „Комфи Ангел“ од Прилеп Бизнис секторот од Пелагонискиот регион бара соработка со институциите, подобра инфраст...
30.12.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
Преземено интервју на Претседателот Азески за factor.mk - Бизнисот е ранлив на неизвесност, без право нема да функционираме
Вели дека нема задршка да каже се што мисли и дека сето тоа јасно им го кажува и на бизнисмените кои ги застапува, но и на политичарите со кои е упатен да комуницира кога тие бараат да го слушнат мислењето на бизнисот. Не секогаш нивните ставови биле...
23.12.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
Интервју на д-р Глигор Бишев, Претседател на УО на „Шпаркасе Банка Македонија„ АД Скопје и еден од потпретседателите на Стопанската комора на Македонија дадено за дневниот весник – ВЕЧЕР: Малото е поубаво – „мики маус” економијата е пофлексибилна ако се реформира
Македонската економија во 2019 година се врати на својата „нормална патека“ на економски раст. Растот од 3-4 насто е природната стапка на економски раст што е детерминиран од нивото на инвестициите во приватниот сектор, неговата ефикасност, здравоста...
20.12.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ИЗМИНАТИТЕ 30 ГОДИНИ НЕ УСПЕАВМЕ ДА СОЗДАДЕМЕ СОВРЕМЕНА, А ВЕРОЈАТНО НИТУ ОБИЧНА ДРЖАВА, ОЦЕНУВА АЗЕСКИ И ДОДАВА ДЕКА ЕДНО ОД НАЈТЕШКИТЕ И НАЈГОЛЕМИ ПРОМАШУВАЊА Е ОБРАЗОВАНИЕТО
Пренесено интервју на претседателот Бранко Азески за МИА ..... Ако не ги средиме состојбите во правосудството и ако конечно не завладее правото, бизнисот ќе го изнесе капиталот надвор, ќе регистрира компании во Прешево, Сандански, Солун… Администраци...