28.08.2018 (Бизнис средби)
МЕЃУНАРОДНИ ДЕЛОВНИ СРЕДБИ „MEET4BUSINESS AGRA 2018“

05.09.2018 (Семинар)
ПЛАТИ И ПРАВА И ОБВРСКИ ОД РАБОТЕН ОДНОС КОИ ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД ПЛАЌАЊЕТО НА РАБОТАТА

10.09.2018 (Конференција)
Самит за планински туризам во Централна Европа – MoReSCE

11.09.2018 (Семинар)
ИНТЕРЕН МАРКЕТИНГ – СПОЈ НА МАРКЕТИНГОТ И ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ

14.09.2018 (Семинар)
ИЗГОТВУВАЊЕ НА БИЗНИС ПЛАНОВИ И ЕКОНОМСКИ АНАЛИЗИ

14.09.2018 (Семинар)
5 WHY – 5 ЗОШТО И FISHBONE / ISHIKAWA – РИБЈА КОСКА ДИЈАГРАМ ТЕХНИКИ ЗА СИСТЕМАТСКИ АНАЛИЗИ ЗА ПОСТИГНУВАЊЕ НА ОЧЕКУВАНИ РЕЗУЛТАТИ

18.09.2018 (Семинар)
ВЕШТИНИ ЗА УСПЕШНО ПРЕГОВАРАЊЕ- WIN-WIN -профит, договор и лојални клиенти-

20.09.2018 (Семинар)
ОБУКА ЗА ДЕЛОВНИ АСИСТЕНТИ И ФИНАНСИСКИ АДМИНИСТРАТОРИ, АРХИВСКО И КАНЦЕЛАРИСКО РАБОТЕЊЕ И УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРОТОК НА ДОКУМЕНТИ, ИНТЕРНА И ЕКСТЕРНА КОМУНИКАЦИЈА ВО КОМПАНИЈАТА

21.09.2018 (Семинар)
НАЈНОВИТЕ ИЗМЕНИ ВО ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИТЕ ОДНОСИ

26.09.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ И РЕГИОНАЛЕН БИЗНИС ФОРУМ 26 септември 2018 година, Нови Сад, Србија

26.09.2018 (Семинар)
НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА ЕЛЕКТРОНСКИТЕ АЛАТКИ И ПОСЕБНИ НАЧИНИ НА ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДОГОВОРИТЕ

28.09.2018 (Семинар)
ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА ПОБАРУВАЊАТА СО ЗАЛОЖНО ПРАВО СУДСКИ СПОРОВИ КОИ ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД РЕАЛИЗАЦИЈА НА ЗАЛОЖНО ПРАВО

28.09.2018 (Семинар)
БЕЗБЕДНОСТ НА ИТ-ИНФРАСТРУКТУРА

02.10.2018 (Советување)
ТЕХНИКИ И МЕТОДИ НА ТИМСКА РАБОТА, ЛИДЕРСТВО ВО ТИМОТ И КРЕИРАЊЕ НА ИДЕИ - „BRAINSTORMING“

17.10.2018 (Бизнис средби)
Marketplace Austrian food, Виена, Австрија. 17.10.2018

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Бизнис-настани

29.05.2018 - 04.06.2018


Семинар Сицилија,  Италија

УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)


Работилница на тема:

УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА
(Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

29 мај – 4 јуни 2018 година
Сицилија, Италија


          Безбедноста и здравјето при работа општо се дефинира како наука за предвидување, препознавање, проценување и контрола на опасностите кои се јавуваат во или од работното место. Широк спектар на структури, вештини, знаење и аналитички капацитети се потребни за да се координираат и имплементираат сите елементи кои ги сочинуваат националните системи на безбедност и здравје при работа, така што заштитата достигнува до работниците и животната средина. Позитивното влијание од воведувањето на системите за управување со безбедност и здравје при работа на ниво на организација, како за намалување на опасностите и ризиците, така и на продуктивноста, денес е признаено од страна на Владата на Република Македонија, работодавачите и работниците.
          Со цел да се информираат корисниците, за променливите методологии од областа на безбедност и здравје при работа, кои помагаат во одржување на здрава и безбедна средина за работа, што претставува клуч за подобрување на самото работно место, Стопанската комора на Македонија, во соработка со Македонското здружение за заштита при работа (МЗЗПР), од 29 мај – 4 јуни 2018 година, Ве поканува да земете учество на работилницата на тема: УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА  (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија) кое ќе се одржи во Сицилија, Италија.

Целта на работилницата:

Целта на работилницата е унапредување на безбедноста и здравјето при работа и зголемување на капацитетите на правните субјекти во областа на БЗР, воедно анализирајќи ги проблемите со кои се соочуваат работниците и работодавачите, анализирајќи ги и следејќи ги промените и дополнувањата во Законот за БЗР, согледувања и правилна примена на ЕУ директивите, како и постапувања според Законот за безбедност и здравје при работа во согласност со Законот за работни односи, со цел да се  развие модул за подобрување на здрава и безбедна работна средина, а со тоа и да се намали и ризикот за поврeда на работно место.

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА РАБОТИЛНИЦАТА?

• За менаџери, управители и директори на сите нивоа и сектори во организациите;
• за раководители и стручни лица за БЗР, вработени од сите нивоа во сектор за човечки ресурси, правен сектор, финансии, производство, и сите останати кои сакаат да ги усовршат своите вештини и знаења по дадената проблематика.

ПРОГРАМА:

I дел:
- Директива на ЕУ бр.89/391 ЕЕС за воведување на мерки за поттикнување на подобрувањето на БЗР;
- Законска регулатива на БЗР во Република Македонија;
- Основни одредби на националното законодавство за БЗР;
- Последици од непримена на системот за БЗР;
- БЗР во Закон за работни односи;
- Поим за повреда при работа.

II дел:
- Познавање на подзаконските прописи од облата на БЗР, кои се во сила;
- Ангажирање на стручни лица за број и избор на претставници на вработени за БЗР, согласно бројот на вработени и дејноста на  компаниите;
- Начин и постапка за проценка на ризик на работното место и во работната колина:
   • Обезбедување податоци за проценка на ризик;
   • Анализа на постојната состојба за примена на мерките за БЗР.

Предавач е експерт од Македонското здружение за заштита при работа, м-р Снежана Јанкова Петковска,  д.и.ЗПР, стручно лице за безбедност при работа.

АРАНЖМАН

Сместување и превоз
Цена на аранжманот во двокреветна соба на база ноќевање со доручек изнесува 29.140 денари.
Доплата за еднокреветна соба 3.720 денари.

Во цената е вклучено:
- автобуски превоз на наведената релација;
- бродски превоз со вклучена кабина за спиење во двата правци;
- сите разгледи на места според програмата;
- четири ноќевања во Сицилија во хотел со 3* на база на ноќевање со појадок;
- туристичка такса.

Во цената на аранжманот не е вклучено:
-патничко осигурување, влезници во културноисториските споменици и индивидуални факултативни трошоци.

*(Плаќањето за аранжманот е по добиена про-фактура од страна на Македонското здружение за заштита при работа на Вашата електронска пошта).

Котизација за советувањето
- Котизацијата за дводневното советување изнесува 4.130 денари (3.500 +   18% ДДВ);
- секој трет и нареден учесник од иста организација добива 10% попуст на   котизацијата;
- користење конференциска сала;
- кафе и освежување за време на паузите на работилницата;
- работен материјал;
- сертификат за присуство на семинарот;
- според Правилникот за едукација на стручни лица за безбедност при работа се бодува со 30 бода за пасивно учество на истиот.

*(Плаќањето на котизацијата е по добиена про-фактура од страна на Стопанската комора на Македонија на Вашата електронска пошта).

*Поради ограничен број на места крајниот рок за пријавување е до 4 мај 2018 година.

* Резервацијата се смета за потврдена со извршената уплата, најдоцна до 4 мај 2018 година.

Пријавувањето за работилницата после овој рок  ќе зависи од распoложливите капацитети на хотелот.
Сигурна реализација е со пријавени минимум 15 учесници.


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk

Контакт: Михајло Донев
Тел: ++ 389 2 3244067
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: mihajlo@mchamber.mk










 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права