ATA Karnetë

Bota e biznesit pa kufi-ATA karnet

A dwshironi tw pushtoni tregje tw reja?

Nw kwtw rast,wshtw e detyrueshme ekzemplarwt nga produktet e tyre pwrkohwsisht t’I bartin jashtw pwrshkak tw  pwr shkakt tw prezantimit para Blerwsve tw juaj potencial ose pwr ekspozim nw panaire ose ekspozita.

Ajo qw u nevojitet,wshtw kalimi I thjeshtw pwrmes kufijve shtetwror,pa pagesw tw doganws ose dhwnie tw garancave tw vecanta,qw ua mundwson ATA-karneti.
Cka wshtw ATA-karneti?

ATA-karneti wshtw document I thjeshtw ndwrkombwtar doganor I cili shfrytwzohet pwr thjeshtwsim tw improtit tw pwrkohwshwm nw vend tw huaj,me kohwzgjatje prej njw viti.Shiko ATA karnet faqja e parw (pdf),ATA karnet lista kryesore (pdf)
Shkurtesa ATA rrjedh nga kombinimi I shkronjave tw para nga sintagma franceze Admission Temporaire dhe fjalwt angleze Temporary admission,qw do tw thotw eksport I pwrkohwshwm.

ATA karnet prospekti

Cilat janw pwrparwsitw e ATA karnetit?

-Thjeshtwzimi I procedurws doganore me shfrytwzim tw njw dokumenti tw vetwm pwr tw gjitha transakcionet doganore (eksport I pwrkohwshwm,transit,import I pwrkohwshwm,eksport I swrishwm dhe import I swrishwm).

-Pagesa e doganave dhe tw dhwnave tjera,tatimeve ose dhwnia e dopozitit,qw wshtw karakteristikw pwr importin e pwrkohwshwm nw vende tw vecmas wshtw e panevojshme.
-Vleftwsia e ATA-karnetit deri nw njw vit,mundwson shfrytwzim shumwherwsh pwr import tw pwrkohwshwm nw njw ose mw shumw vende-anwtarw tw ATA sinxhirit.
- Pwr doganat ATA-karneti do tw thotw mw pak adiministrim dhe siguri se do tw paguhen tw dhwnat pwr import,nwse nuk vjen deri tek eksport I swrishwm.

Pwr cilat vende mund tw fitohet ATA-karneti?

ALBANIA (AL), Union of Chambers of Commerce & Industry of Albania, Albania
ALGERIA (DZ) Chambre Nationale de Commerce, Alger
ANDORRA (AD) Chambre de Commerce, d'Industrie et des Services d'Andorre,  Andorra la Vella
AUSTRALIA (AU) Victorian Employer's Chamber of Commerce and Industry , Hawthorn
AUSTRIA (AT) Austrian Federal Economic Chamber, Vienna
BELARUS (BY) Belarusian Chamber of Commerce and Industry, Minsk
BELGIUM/LUXEMBOURG (BE) Federation Nationale des Chambres de Commerce et d'Industrie de Belgique, Bruxelles
BOSNIA AND HERZEGOVINA (BA) Foreign Trade Chamber of Bosnia and Herzegovina
BULGARIA (BG) The Bulgarian Chamber of Commerce and Industry, Sofia
CANADA (CA) The Canadian Chamber of Commerce, Montreal
CHINA (CN) China Chamber of International Commerce,  Beijing
IVORY COAST (CI) Chamber of Commerce and Industry of Ivory Coast, Abidjan
CROATIA (HR) Croatian Chamber of Economy, Zagreb
CYPRUS (CY) Cyprus Chamber of Commerce and Industry, Nicosia
CZECK REPUBLIC (CZ) Economic Chamber of the Czech Republic, Praha
DENMARK (DK) Danish Chamber of Commerce, Copenhagen
ESTONIA (EE) Estonian Chamber of Commerce and Industry, Tallinn
FINLAND (FI) The Central Chamber of Commerce of Finland, Helsinki
FRANCE (FR) Chambre de Commerce et d'Industrie de Paris, Paris
GERMANY (DE) Organisation of German Chambers of Commerce and Industry, Bonn
GIBRALTAR (GI) Gibraltar Chamber of Commerce, Gibraltar
GREECE (GR) Athens Chamber of Commerce and Industry, Athens
HONG KONG (HK) The Hong Kong General Chamber of Commerce, Hong Kong
HUNGARY (HU) Hungarian Chamber of Commerce and Industry, Budapest
ICELAND (IS) Iceland Chamber of Commerce, Reykjavik
INDIA (IN) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry, New Delhi
IRELAND (IE) Dublin Chamber of Commerce, Dublin
ISRAEL (IL) Federation of Israeli Chambers of Commerce, Tel-Aviv
ITALY (IT) Unione Italiana delle Camere di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura, Roma
JAPAN (JP) The Japan Chamber of Commerce and Industry, Tokyo
KOREA (KR) Korea Chamber of Commerce and Industry, Seoul
LATVIA (LV) Latvian Chamber if Commerce and Industry, Riga 
LEBANON (LB) Beirut Chamber of Commerce and Industry, Beyrouth
LITHUANIA (LT) Association of Lithuanian Chambers of Commerce, Industry and Crafts, Vilnius
REPUBLIC OF MACEDONIA (MK) Economic Chamber of Macedonia, Skopje
MALAYSIA (M) The Malaysian International Chamber of Commerce and Industry, Kuala Lumpur
MALTA (MT) The Malta Chamber of Commerce, Valletta
MAURITIUS (MU) The Mauritius Chamber of Commerce and Industry, Port Louis
MONGOLIA (MN) Mongolian National Chamber of Commerce and Industry, Ulaanbaatar
MOROCCO (MA) Chambre de Commerce, d'Industrie et des Services de la Wilaya du Grand Casablanca, Casablanca
NETHERLANDS (NL) Amsterdam Chamber of Commerce and Industry, Amsterdam
NEW ZEALAND (NZ) The Wellington Chamber of Commerce, Wellington
NORWAY (NO) Amsterdam Chamber of Commerce and Industry, Amsterdam
POLAND (PL) Polish Chamber of Commerce, Warsaw
PORTUGAL (P) Camara de Comercio e Industria Portugesa, Lisboa
ROMANIA (RO) Chamber of Commerce and Industry of Romania, Bucarest
RUSSIA (RU) Chamber of Commerce and industry of the Russian Federation, Moskow
SENEGAL (SN) Chambre de Commerce et d'Industrie de la Region de Dakar, Dakar
SERBIA (CS) Chamber of Commerce and Industry of Serbia, Belgrade
SINGAPORE (SG) Singapore International Chamber of Commerce, Singapore
SLOVAK REPUBLIC (SK) Slovak Chamber of Commerce and Industry, Bratislava
SLOVENIA (SI) Chamber of Economy of Slovenia, Ljubljana
REPUBLIC OF SOUTH AFRICA (ZAR) South African Chamber of Business, Auckland Park
SPAIN (ES) Consejo Superior de las Camaras Oficiales de Comercio, Industria y Navegacion de Espana, Madrid
SRI LANKA (SL) Sri Lanka National Council of the ICC, Colombo
SWEDEN (SE) The Stockholm Chamber of Commerce, Stockholm
SWITZERLAND (CH) Alliance des Chambres de Commerce Suisses, Geneve
THAILAND (TH) Board of Trade of Thailand, Bangkok
TUNISIA (TN) Chambre de Commerce et d'Industrie de Tunis, Tunis
TURKEY (TR) Union of Chambers of Commerce, Industry, Maritime Commerce and Commodity Exchange of Turkey, Ankara
UNITED KINGDOM  (GB) London Chamber of Commerce and Industry, London
UNITED STATES (US) United States Council for International Business, New York
 

Kush mund tw shfrytwzojw ATA karnet?

Ndwrmarrjet e vogla dhe tw mesme,individ-tw gjithw mund tw jenw shfrytwzues tw ATA-karnetit I cili nw vecanti wshtw I dedikuar pwr tregtar,ekspozues tw panaireve,udhwtarw tregtarw dhe njerwz afarist tw cilwt dwshirojnw t’I zgjerojnw tregjet e tyre,t’I avancojnw kontaktet afariste dhe tw rrisin konkurrentshmwrinw e tregjeve tw huaja duke I prezantuar ekzemplarwt e tyre,duke pwrdorur pajisje profesionale dhe shkencore,material pedagogjik etj.

Me ATA-karnet shwrbehen edhe arkitektwt, kirurgwt, inxhenjerwt, piktorwt, Muzicientwt, aktorwt, kinologwt,mbajtws kuajsh dhe shumw tw tjerw.
Nw aplikimin e deritanishwm tridhjetwvjecar tw ATA karnetit wshtw dwshmuar si document I drejtw pwr kursim tw kohws dhe tw hollave.

Pwr cilin mall ATA-karneti mw sw shumti shfytwzohet?

ATA-karneti mund tw shfrytwzohet praktikisht pwr tw gjithw mallrat tw dedikuar pwr shfrytwzim professional dhe personal,nw vecanti pwr ekzemplarw tregtar,pajisje profesionale,eksponanta tw panairit dhe ekspozuese.

Me ndihmwn e ATA-karnetit pwrkohwsisht importohet mall pwr konsum tw gjwrw:kompjutorw,vegla,kamera,pajisje video dhe pwr zyra,veshje,piktura,laserw,makina dhe vegla  industriale dhe bujqwsore dhe tw ngj.Nw mwnyrw tw njwjtw mund pwrkohwsisht tw importohen kuaj vrapues,qen racor,instrumente muzikore,pajisje muzikore,pajisje teatrosh dhe costume.

Nw bazw tw ATA-karnetwve nuk mund tw importohet mall qw lehtw prishet,mall I dedikuar pwr ripwrpunim,pwrpunim apo ndreqje.

Importi I pwrkohwshwm I mallit nw bazw tw ATA-karnetit ka tw bwjw me mallin I cili swrish do tw eksportohet nw gjendjen e njwjtw,nw tw cilwn ka qenw edhe I importuar.

Si aplikohet ATA-karneti?

ATA-karneti pwrbwhet prej korica (ngjyrw e gjelbwrt) dhe prej dy faqeve tw mbrendshme pwr secilin operacion vecmas (eksport I pwrkohwshwm,transit,import I pwrkohwshwm,eksport I swrishwm dhe import I swrishwm).Faqet e mbrendshme janw me ngjyra tw ndryshme,nw varshmwri pwr cilin operacion kanw tw bwjnw,dhe janw tw pwrbwrw nga dy pjesw,prej tw cilwve pjesa e sipwrme (taloni) cdo herw qwndron nw karnet,kurse pjesa e poshtme (kuponi) shkyqet gjatw procedurws doganore.

Formimi I karnetit,respektivisht numri I nevojshwm I faqeve me ngjyra tw ndryshme,varet nga kwrkesa e bartwsit tw karnetit,respektivisht nga sa herw,nga numri I vendeve tw cilat vizitohen dhe vendet nwpwr tw cilat tranzitohet.

Si tw arrihet deri tek ATA karneti?
Karnetwt  I nxjerrin kryesisht odat ekonomike,tw anwtarwsuar nw sinxhirin garantuesKontakte:
Oda ekonomike e Maqedonisë
Rr.Dimitrie Cupovski,13
1000 Shkup
Kontakt persononi: Laze Angelevski
tel: ++ 389 2 3244090
fax:++ 389 2 3244088
e-mail: laze@mchamber.mk

 

Anetari i shkelqyer mbrojtes

Mbrojtes Anetaret Premium

Anetaret mbrojtes

Argjend anetaret mbrojtes

Partneret

Institucionet e shtetit

Institucionet nderkombetare

@2008 Oda Ekonomike e Maqedonisë, të gjitha të drejtat e rezervuara