21.12.2019, Неделен коментар на м-р Зоран Јовановски
ЗА ШТО ЗБОРУВАВМЕ ГОДИНАВА?
Текстовите за рубриката „Неделен коментар“ на веб страницата на Стопанска комора на Македонија ги започнавме на средината од февруари. И така, на крајот од секоја недела, нов текст. Напишам многу, 42 неделни коментари заедно со овој, за различни теми...
14.12.2019, Неделен коментар на м-р Зоран Јовановски
ИЗВОЗНИЦИТЕ НА ВЕТРОМЕТИНА
На почетокот, некој, читајќи го насловот на текстот и донекаде неговата содржина, во еден момент можеби ќе си помисли, па добро, ова е економска тема, што имам јас со тоа? Зошто би читал и би си го губел времето? Но, не е така. Поврзани сме сите ние ...
07.12.2019, Неделен коментар на м-р Зоран Јовановски
ЕКОНОМСКАТА СОРАБОТКА СО АВСТРИЈА, МОЖНОСТИ И ПОУКИ
Минатиот месец имавме заедничка прес конференција со амбасадорот на Австрија во земјава, Н.Е. Георг Вуцас. Тоа е дел од новата активност на Стопанската комора на Македонија започната пред извесно време. Станува збор за серијал на анализи и заеднички ...
30.11.2019, Неделен коментар на м-р Зоран Јовановски
За буџетот, вчера, денес, утре......(некои од) одговорите!
Bо собранието, а и пошироко во земјава, веќе наголемо се води дебатата посветена на предлог буџетот за 2020 година. Минатата недела, на ова исто место беа поставени прашањата и ветени одговорите. Согласно ветеното, еве ги и одговорите. Најпрвин, за с...
23.11.2019, Неделен коментар на м-р Зоран Јовановски
ЗА БУЏЕТОТ, ВЧЕРА, ДЕНЕС, УТРЕ......ПРАШАЊАТА!
Во нашава земја, јавноста се занимава со буџетот на државата на еден вообичаен, предвидлив начин. Секоја година, некаде од октомври почнуваат првите информации за буџетот за наредната година, тоа се интензивира во наредните месеци, околу декември во ...