09.03.2020, УМЕТНИЧКА РИЗНИЦА НА КОМОРАТА
„Старо Скопје“, 1953, масло на картон, 42х60 см
Вангел Коџоман (Струга, 14.02.1904 - Скопје, 28.9.1994)„Старо Скопје“, 1953, масло на картон, 42х60 смВо 1928 година завршил на наставниот оддел на Уметничката школа во Белград кај професорите Љ. Ивановиќ, И. Шобаиќ и Б. Вукановиќ, а потоа и двегодиш...
02.03.2020, УМЕТНИЧКА РИЗНИЦА НА КОМОРАТА
„Небесна виделина“, 1995, масло на платно, 138х98 см
Животниот и творечкиот пат на Вангел Наумовски (1924 - 2006, Охрид) може да се доживеат како една фантастична приказна со легендарни примеси. Поради егзистенцијални причини, тој морал да го напушти училиштето уште на најрана возраст и бил принуден да...
24.02.2020, УМЕТНИЧКА РИЗНИЦА НА КОМОРАТА
„Терзија“, 1946, масло на платно, 100х81,5 см
Лазар Личеноски (Галичник, 26.3.1901 - Скопје, 10.4.1964) Лазар Личеноски е роден во средина од која традиционално потекнуваат познати зографи, резбари и градители. Имал прилично тешко и сиромашно детство откако мајка му починала многу млада. Во 1925...
17.02.2020, УМЕТНИЧКА РИЗНИЦА НА КОМОРАТА
Димитар Кондовски, „Свечена слика VII“, 1980 (темпера и злато на панел, 81,5 × 28 cm)
Димитар Кондовски е еден од најпознатите македонски сликари. Основно и средно образование завршил во Скопје, а Академија за ликовни уметности во Белград, во 1952 година, во класата на проф. Недељко Гвозденовиќ. Во 1958 година е на студиски престој во...
10.02.2020, УМЕТНИЧКА РИЗНИЦА НА КОМОРАТА
Никола Мартиноски, „Свадба“, 1961, масло на платно, 81,5 × 128 cm)
Никола Мартиноски (Крушево, 18.8.1903 – Скопје, 7.02.1973) „Свадба“, 1961 година, масло на платно, 81,5х128 смНикола Мартиноски е роден во Крушево во добростоечко трговско семејство, во периодот на Илинденското востание, а во 1910 година, семејството...