10.12.2019, ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ
АЛБАНИЈА - ЦЕНТАР НА РЕГИОНАЛНИТЕ БИЗНИС АКТИВНОСТИ ВО УСЛОВИ НА СЕРИЈА ЗЕМЈОТРЕСИ
Искрено сочувство за големите загуби 1. Серијата земјотреси во Албанија ја наруши агендата на нашите активности. Прогласена како ЦЕФТА недела, во неа требаше да се одржи генералното собрание на АБК (Асоцијација на балканските комори), УО на КИФ (Комо...
18.11.2019, ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ
КУЛМИНАЦИЈА НА КОМОРСКИТЕ АКТИВНОСТИ
Како и секоја година нашите активности доживуваат кулминација кон средината на ноември, кога и на внатрешен и на надворешен план настаните се случуваат од час во час, од ден во ден и просто е неможно да ги проанализираш и да направиш проекција за нив...
17.10.2019, ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ
Постојани „граничници“, минимална плата, КИФ, „Македонија 2025“...
Деновиве најчесто поставувано прашање е прашањето зошто постојано се поставуваат некакви политички „граничници“ за конечно да тргне работата. Деновиве тоа е датумот за преговори со ЕУ, пред тоа биле изборите, па пред тоа прашањето за името, па Преспа...
30.09.2019, ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ
ТРИ ПРИМЕРИ ЗА КОНТИНУИТЕТОТ И ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОСТА ВО НАШЕТО РАБОТЕЊЕ
Праведноста во менаџирањето налага да се истакнат убавите примери во работењето, иако тие во принцип се „малцински“ поради нашата изградена свест да не се регистрираат позитивните примери бидејќи и не се некоја вест. Во моментов, според мене, има нај...
16.09.2019, ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ
БЕЗ НАСЛОВ, НО СО ПОВОД
Есенското загревање како полека да се приведува при крај. Минатата недела влеговме во офанзива на настани, случувања, збиднувања, кои сигурно ќе потраат до Нова година. Динамиката на тие активности треба на површина да ги исфрли стратешките прашања з...
01.09.2019, ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ
РАЗЛИКА, СТРАТЕГИЈА, ПЕНАЛ...
01.09.2004 г, ул. „Димитрие Чуповски“, 13, подрум – пет камиони ѓубре, шест дотрајани и расипани шапилографи од пред Втора светска војна, каде што се печати билтенот на СКМ, а меѓу нив Сузе, која како некој дух стои таму. На приземјето доминира „Мекд...
10.08.2019, ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ
ПЕШЕВ, АРБИТРАЖА, СУД НА ЧЕСТА...
Полека, но сигурно летните одмори како да им го отстапуваат просторот на политичките случувања, кои, пак, требаа оваа година да бидат во сенка на економските активности. Во последната моја порака до членството кажав дека Комората е кадровски и програ...
09.07.2019, ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ
КАДРИ, РЕГИОН, ОДМОР
Вообичаена практика е определени периоди да се прогласуваат и се посветуваат на нешто значајно: година на економијата, деценија на транзицијата, период на реорганизација... Ние во Стопанската комора на Македонија јавно не сме ги декларирале периодите...
19.06.2019, ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ – НОСИТЕЛ НА ПРОГРЕСИВНИ РЕШЕНИЈА ЗА БИЗНИСОТ
Денес во Стопанската комора на Македонија ќе се одржи првата работна средба на претседателот на државата, д-р Стево Пендаровски, со нашите компании членки, од каде што доаѓаат потпретседателите и членовите на Управниот одбор на Комората. Честитки за ...