НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 18.09.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (18.09.2020)
👁 Прочитано: 931


Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 18.09.
18.09.1820 година, францускиот математичар и физичар Андре Мари Ампер ја објавил теоријата за електромагнетното поле.
18.09.1851 година, во Њујорк, излезегол првиот број на дневниот весник „Њујорк дејли тајмс“, еден од најтиражните весници во светот.
18.09.1905 година, родена е Грета Гарбо, шведска глумица.
18.09. 1938 година, роден е Бошко Смаќоски, македонски поет, романописец.
18.09.1968 година, роден е Тони Кукоч, хрватски и југословенски кошаркар.
18.09. 1976 година, роден е Роналдо, бразилски фудбалер.
18.09.1973 година, Генералното собрание на ООН во своето членство ги прими СР Германија, ДР Германија и Бахамските Острови.  
18.09.2014 година, одржан е Референдумот за независност на Шкотска.  
Служба за информирање при Комората