КАЈ ДАНИ НА ПРВО УТРИНСКО ЧИТАЊЕ

   

👁 Прочитано: 98


КАЈ ДАНИ НА ПРВО УТРИНСКО ЧИТАЊЕ

 

ТОП ТРИ ВЕСТИ

- Свет – Конзервативната партија во Британија победи со огромно мнозинство, БРЕГЗИТ ќе се случи на 31 јануари 2020 година.

- Македонија – Меѓународниот ден на борба против корупцијата се одбележува со Регионален форум на тема: „Исполнување на ветувањето за проширување на ЕУ: 30 години добро управување и антикорупциски реформи во Централна и Источна Европа“.

- Комора – Клубот на менаџери за своите членки ќе одржи обука.

П.С. „Излегуваме од Европската унија по секоја цена“, е пораката на премиерот Борис Џонсон кој освои огромно мнозинство во британскиот парламент – во чија предизборна кампања доминираше одлуката - следниот месец Британија да излезе од Европската унија.

Од настаните издвојуваме:

- АКТУЕЛНО, понеделнички, редовна пресс конференција на која ќе информираме за резултатите од преземените активности за подигнување на конкурентноста на домашните компании и зголемување на соработката со странските...

- Во НЕДЕЛЕН КОМЕНТАР, д-р Елена Милевска Штребевска отвора дилема дали за агро секторот во државата се води соодветна грижа, во смисла на следење на современите трендови и можности за натамошен развој?

М-р Зоран Јовановски пишува за системските аспекти на буџетот и многу стабилизирање на буџетскиот дефицит откако во изминатата деценија се доближи до нивоа што се долгорочно неодржливи....

- ВО ПОСЕТА НА КОМПАНИИТЕ , пишуваме за средбата со првите луѓе на компанијата ДАНИЕЛ РУХТИ , швајцарска инвестиција, која произведува високо квалитетни, енергетско ефикасни ПВЦ и дрвени прозорци и врати 100% извозно ориентирани. Рангирана на 55то место од листата Топ 100 извозници. Во КРОМБЕРГ & ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА (компанија која е меѓу првите пет најголеми работодавачи и извозници во државата), позната како трендсетер во начинот на раководење, управувањето со човечките ресурси, односот кон животната средина, организирање на многубројни хуманитарни акции, учество во проектот за дуално образование, стипендирање на студенти, поддршка за спортот, како и во другите сфери од животот.

И во двете компании заеднички проблем недостигот на стручен кадар, но и соодветен број кадри согласно потребите.

“КРОМБЕРГ & ШУБЕРТ беше главен иницијатор за поднесувањето на Иницијативата на Советот на странски инвеститори до Владата на РСМ за изработка на заедничка стратегија за справување со појавата на масовна миграција на работоспособното население и обезбедување квалификуван кадар согласно потребите на бизнисот.

- Вести од нашите КОМПАНИИ членки, THE BANKER по десетти пат ја награди НЛБ БАНКА ЗА „НАЈДОБРА БАНКА ЗА 2019 ГОДИНА”

- Едукативниот центар ја постави програмата за семинари, работилници, обуки за последниот месец од годината.....

Веб порталот на Стопанска комора на Македонија е вашиот прозорец кон Бизнисот. Огледало на сите стопански и економски случувања.