„Амазон“ инвестира во компанија за рециклирање на батерии
👁 Прочитано: 195„Амазон“ инвестира во компанија за рециклирање на батерии

Компанијата „Амазон“, една од најголемите корисници на батерии во светот, инвестира во компанијата за рециклирање на батерии „Редвоод Материалс“, компанија основана од поранешниот извршен директор на „Тесла“, ЈБ Штраубел. Инвестицијата е дел од 2 милијарди вредниот Фонд за заштита на Амазонската клима.

„Редвоод Материалс“ ќе работи со „Амазон“ за рециклирање на електрични батерии за автомобили, други литиумско-јонски батерии и е-отпад од различни сектори во  „Амазон“.

Штраубел, кој му се придружи на Елон Маск во основањето на „Тесла“, откако двајцата започнаа соработка во 2003 година, беше главен директор за технологија на „Тесла“ од неговите најрани денови и беше клучен во помагањето при дизајнирање на електрични мотори и друга технологија на компанијата

Служба за информирање при Комората