COVID-19 информации за стопанството

   


Почитувани членки, компании,

Во интерес на бизнисот, актуелната состојба со Корона вирусот налага во следниот период преку оваа рубрика да Ве информираме за сите преземени мерки од страна на државата но и за предлозите и укажувањата на деловниот сектор.

Во таа насока на дневна основа континуирано од тука, ќе ве информираме за:

- Мерките што се преземаат за превенција и заклучоците кои се усвојуваат од Владата;

- Предлозите и укажувања по отворени прашања за примена на мерките и препораките за справување со актуелните состојби и сугестии за непречено спроведување на работењето и намалување на штетните последици кои би можеле да настанат во компаниите.

Во продолжение линкови за дневно следење на информациите кои може да ви бидат од корист за:

Ø донесени владини мерки - http://zdravstvo.gov.mk/korona-virus/

Ø информации од значење за бизнисот од државни институции - https://mvr.gov.mk/vest/11448https://vlada.mk/covid19;

Ø мерки на претпазливост по земји - https://travel.mfa.gov.mk/

Ø список на земји со одреден степен на ризик - http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2020/03/Spisok-na-zemji-spored-rizik-22.03.2020.pdf   

02.04.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
Владата објави централна веб страница koronavirus.gov.mk за сите информации за КОВИД-19
Владата на Република Северна Македонија објави нова централна веб-страница за сите официјални информации поврзани со справувањето со коронавирусот на којашто ќе се објавуваат мерките, препораките и вестите од институциите.Кликнете тука за повеќе инфо...
02.04.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
СООПШТЕНИЕ - УПОТРЕБА НА СРЕДСТВА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈА СО РЕШЕНИЕ ИЗДАДЕНО ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО
Со оглед дека на пазарот се појавија фалсификувани средства за дезинфекција, кои не ги исполнуваат стандардите за квалитет, а, со цел да се избегнат несакани ефекти врз здравјето и безбедноста на луѓето и животната средина и по укажувањата кои Стопа...
01.04.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
Информација од Амбасадата на Република Албанија
Информираме дека од страна на Амбасадата на Република Албанија сме известени дека албанската влада донесе одлука за затворање на сите гранични премини со соседите за физички лица. Во однос на товарниот сообраќај, забраната не важи и истиот може да се...
01.04.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
ТУРЦИЈА - НОВО ДОНЕСЕНИ МЕРКИ ЗА ТРАНСПОРТ НА СТОКИ И НЕПРЕЧЕНА ТРГОВИЈА
Амбасадата на Република Турција во Република Северна Македонија во соработка со Стопанската комора на Македонија, Ве информира за ново донесените мерки за транспорт на стоки и непречена трговија од страна на Министерството за здравство и Министерство...
30.03.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
КОРОНАВИРУСОТ ГИ РАЗОРУВА СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ, „ИЗБРИШАНИ“ 15 БИЛИОНИ ДОЛАРИ
Земјотресот на светските пазари на капитал и стоки, заради пандемијата на коронавирусот, трае веќе три месеци и ја предизвика, веројатно, најразурнувачката распродажба на активи уште од Големата депресија. Бројките се запрепастувачки, наведуваат брит...