„Димитрие Чуповски“ бр.13, 1000 Скопје +38923244000 ic@mchamber.mk

Уметност и Комората

КОЛЕКЦИЈА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА

Не е многу вообичаено на нашите простори за уметноста да се грижи некоја институција која не и припаѓа на културата, а уште помалку да создава збирка на ликовни дела , а не е ниту музеј, ниту галерија. Нормално е да, зад секоја збирка уметнички дела стојат некои ентузијасти, вљубеници во уметноста, луѓе со јасна цел, кои ги собираат уметничките дела, ги селектираат и ги следат движењата во ликовната уметност, и по свој афинитет, ја градат збирката. Такви луѓе иницијатори за постоењето на оваа збирка ликовни дела, имало и се уште има во Стопанката комора на Македонија. Почетоците на оваа збирка ликовни дела датираат од 1965 година. Како јадро околу кое се формираше сегашната збирка беа делата на великаните и основоположниците на македонската современа ликовна уметност, сликарите Личеноски, Мартиновски, Пандилов, Коџоман и други.

Проширувањето и збогатувањето на збирката го чинат делата на средната и помладата генерација ликовни творци, меѓу кои спаѓаат: Петлевски, Корубин, Кондовски, Мазев, Гуте, Ташковски, Манев, Кал’чев и други. Денес оваа збирка брои на над педесет слики во маслена техника и бројни цртежи, акварели и графики од сите генерации македонски ликовни уметници.

Овие дела не се заробеници ма музејските и галериските депоа. Тие „живеат“  на ѕидовите во просториите на Комората, го облагородуваат просторот и имаат постојан дијалог со вработените и со посетителите во оваа институција. Сликите се први што ги „поздравуваат“ посетителите. Тие сами воспоставуваат дијалог со гледачот и од тие причини , обично се поставуваат на највидни места. Уметничките дела умеат потсвесно да зборуваат за себе, за авторот и за својот сопственик и вршат мисија на амбасадори на доброто расположение и благодарноста.

Токму од тие причини, иницијативата на Стопанската комора на Македонија е корисна и  исто толку благородна, значајна за развивањето на ликовната уметност и ширењето ликовната култура во Македонија.

Александар Ристески

Композиција, 1966 масло на платно (149х95)

Б. Зенделски

Берба на памук, 1957 масло на платно (57х76)

В. Влаховиќ

Св.Стефан, 1997 масло на платно (54х74)

Вангел Коџоман

Каменоресци, 1936 масло на платно (46х63)

Вангел Коџоман

Старо Скопје, 1953 масло на картон (42х60)

Повеќе

Вангел Наумовски

Небесна виделина, 1995 масло на платно (138х98)

Повеќе

Васко Ташковски

Непозната присутност, 1995 масло на платно (115х145)

Васко Ташковски

Школка - тврдина, 1996 масло на платно (81х100)

Повеќе

Гоце Божурски

Мртва природа (мандолина и лубеница), 1997 масло на платно (50х60)

Гоце Божурски

Мртва природа (со лубеница и лимон), 1995 масло на платно (50х60)

Данчо Кал’чев

Џамадан, 1994 масло на шперплоча (67х55)

Данчо Кал’чев

Мртва природа, 1994 масло на шперплоча (57х71)

Данчо Кал’чев

Мртва природа, 1999 масло на платно (95х125)

Данчо Ордев

Композиција 140295, 1995 масло на платно (61х50)

Димитар Кондовски

Свечена слика VII, 1980 темпера и злато на панел (54х43,5)

Повеќе

Димитар Пандилов

Пазар во Скопје, 1954 масло на платно (53,5х62)

Драгутин Аврамовски Гуте

Композиција, 1956 литографија (30х25)

Ѓорѓи Ачески

Стара куќа, 1949 цртеж - туш (32х47)

Ѓорѓи Ачески

Матка, 1959 цртеж - туш (45х30)

Емил Шулајковски

Кумир, 1994 масло на платно (58х75)

З. Костовски

Мртва природа (Ваза со цвеќе), масло на платно (47х68)

Коле Манев

Мртва природа, масло на платно (54х65)

Лазар Личеноски

Терзија, 1946 масло на платно (100 х 81,5)

Повеќе

Љубодраг Маринковиќ Пенкин

Композиција, масло на платно (80х100)

Менде Ивановски

Композиција IV, 1971 масло на платно (90х68)

Миле Корубин

Без наслов, 1974 масло на платно (41х57)

Миливоје Новаковиќ - Кањош

Пејзаж, масло на платно (56х66)

Мирослав Масин

Три мајмуни, 1995 масло на платно (65х80)

Непознат автор

Ваза со жолто цвеќе, масло на картон (55х70)

Непознат автор

Композиција, 1971 масло на платно (111х120)

Никола Мартиноски

Свадба, 1961 масло на платно (81,5х128)

Повеќе

Никола Мартиноски

Девојче - циганче, 1961 масло на платно (68х56,5)

Павле Георгиевски - Зуфа

Мементо на стариот охридски чун, 1993 масло на платно (120х120)

Павле Кузмановски

Мртва природа, 2000 масло на платно (55х65)

Петар Мазев

Композиција, 1975 масло на панел (80х80)

Петар Попчев

Македонски вез, 1991 масло на платно (90х70)

Петар Попчев

Мртва природа (котле и аван), 1995 комбинирана техника (42х62)

Родољуб Анастасов

Посвета на мајка ми, 1969 масло на платно (120х100)

Свето Манев

Коњи, 1997 масло на платно (65х100)

Томе Андреевски

Магична игра, 1996 скулптура во бронза (26х12х12)

Томе Серафимовски

По бањање, 1962 скулптура во бронза (30х27х15)

Томе Серафимовски

Св.Наум Охридски, 1988 скулптура во бронза (60х25х21)

Томо Владимирски

Ребро на реката, 1960 масло на шперплоча (70х55)

Тони Шулајковски

Ирационална вистина, 1995 масло на платно (100х80)